O učenju njemačkog jezika

 

Njemačka je poznata po svojim poznatim znanstvenicima i glazbenicima: Sigmundu Freudu, Albertu Einsteinu, Johannu Sebastianu Bachu

koji je promijenio je način na koji razmišljamo o glazbi. I iako su ova imena poznata, ne znamo mnogo o jeziku koji su govorili. Na primjer, jeste li znali da njemačke imenice imaju tri roda ili da je prva tiskana knjiga pisana na njemačkom jeziku? Nastavite čitati kako biste saznali neke od najvažnijih zanimljivosti o njemačkom jeziku.

Njemački je 11. najčešće govoren jezik, s oko 90 milijuna izvornih govornika. U Europi je to, međutim, najčešći materinji jezik. Oko 16% europskog stanovništva govori njemački kao prvi jezik.

Iako većina njemačkih govornika živi u Njemačkoj, njemački je službeni jezik još četiri zemlje: Švicarske, Austrije, Luksemburga i Lihtenštajna. Također se govori u nekim dijelovima sjeverne Italije, kao i u francuskim pokrajinama Alsace i Lorraine.

Njemački je poznat po tome što ima dugačke riječi poput kraftfahrzeughaftpflichtversicherung, što znači "osiguranje od automobilske odgovornosti". Unatoč tome, njemački je treći najčešće naučeni jezik širom svijeta.

Njemački rubovi su mandarinski kineski, ruski i španjolski, sletjeti na treće mjesto među najčešće naučenih jezika. To njemački smješta odmah nakon engleskog i francuskog jezika.

Prva tiskana knjiga pisana je na njemačkom jeziku. Gutenbergova Biblija bila je prva knjiga otisnuta pokretnim tipom, koja je rodila doba tiskane knjige. Dovršeno je 1454.

Evo i jedne dobre vijesti: engleski i njemački dijele 60% svog vokabulara.

S obzirom na njihovu blisku vezu, njemački i engleski imaju više od polovice svog rječnika - pa ako znate engleski, već ste na pola puta govorili njemački! Za usporedbu, engleski i francuski imaju samo 27% zajedničkog vokabulara.

Dakle, ako razmišljate o pridruživanju milijunima drugih njemačkih govornika diljem svijeta, odlučite se za Prospero programe njemačkog jezika :-).

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…